De ce să reciclăm?
Reducem consumul de resurse naturale
Transformăm obiectele deja existente în produse noi și ajutăm generațiile următoare să aibă acces la resursele naturale așa cum avem și noi.
Economisim energie
Producția din materii prime necesită mult mai multă energie decât cea folosind/ din materiale reciclate.
Protejăm mediul
Unele lucruri precum uleiul sau bateriile sunt foarte toxice pentru mediu și pot contamina alimentele sau polua apa.
Dar trebuie să reținem că reciclarea este acțiunea corectă pe care o putem face doar în cazul în care produsul a fost cu adevărat necesar. Cel mai eficient mod de a ne menține planeta curată și sănătoasă este de a reutiliza obiectele și de a reduce consumul. Trebuie să fim atenți să nu consumăm mai mult decât avem nevoie. În acest fel, reducem risipa de resurse.
„Reciclarea este ultima opțiune. Înainte de toate trebuie să Reutilizăm și să Reducem!”
Așadar, este vital să alegem alternative durabile (în cazul hainelor de exemplu), produse durabile și calitative (încălțăminte) și articole reutilizabile (cum ar fi recipientele de sticlă sau aluminiu).
Ce poate fi reciclat?
Unele obiecte pot trece prin procesul de reciclare de nenumărate ori. Unele sunt ușor de reciclat. Dar alte lucruri pe care le folosim nu pot fi reciclate.
HÂRTIA
Tot ce este făcut doar din hârtie este reciclabil de aproximativ 6 ori. Tehnologia de reciclare poate îndepărta cerneala, capsele, lipiciul (cel utilizat pentru a lega paginile). Singurul lucru care nu poate fi îndepărtat este uleiul.
✔️Se reciclează: ziare, reviste, flyere (fluturași promoționali), caiete, cărți, plicuri, cartoane de ouă, cutii, cutii de pizza curate (fără grăsimi pe ele), pungi de hârtie curate, cutii de cereale.
❌ Nu se reciclează: pahare de hârtie (de obicei conțin și o folie de plastic), hârtie sau carton murdare, șervețele folosite, hârtie igienică și prosoape de hârtie, hârtia cerată, hârtia plastifiată, cutii de pizza murdare.
Dacă nu ești sigur ce ambalaj de hârtie/ carton este reciclabil, caută simbolurile de mai jos. Aceste simboluri arată că sunt reciclabile:
Cod 20 PAP — carton
Cod 21 PAP — carton neondulat
Cod 22 PAP — hârtie
ALUMINIUL ȘI ALTE METALE
Metalul nu își pierde proprietățile în urma reciclării și poate fi reciclat la nesfârșit.
Majoritatea centrelor de reciclare acceptă dozele de băuturi din aluminiu. Cu toate acestea, este de preferat să verifici ce este acceptat și ce nu în respectiva unitate.
✔️Se reciclează: doze de bere și suc, conserve, deodorante (spray-uri) golite complet de conținut, capace de borcane, recipiente alimentare, folie de aluminiu curată, radiator de aluminiu.
❌ Nu se reciclează: doze negolite sau murdare (acestea trebuie clătite înainte), doze sau conserve de metal contaminate cu diverse substanțe (cu vopsele sau alte produse periculoase), folie de aluminiu murdară.
Dacă nu ești sigur ce ambalaj/ obiect din aluminiu sau metal este reciclabil, caută simbolurile de mai jos. Aceste simboluri arată că sunt reciclabile:
Cod 40 FE -oțel
Cod 41 ALU -aluminiu
PLASTICUL
Plasticul poate fi reciclat de obicei de 4–5 ori. După aceea își pierde din proprietăți, iar reciclarea nu mai este posibilă. Doar PET-ul și HDPE se pare că ar fi reciclabile de până la 10 ori.
Nu toate variantele de plastic sunt reciclabile sau atât de ușor de reciclat. Prin urmare, ar trebui să acordăm întotdeauna atenție simbolurilor de pe ambalaj.
✔️Se reciclează: sticle de plastic din PET (sticle transparente sau colorate pentru băuturi -apă, suc, bere, ulei), folia de plastic de la baxurile de apă, găletușele de iaurt, lăzile din plastic, caserole din plastic (cele transparente), pungi alimentare, sticle de lapte, sticle de detergent pentru rufe sau balsam, sticle de șampon și balsam, ambalaje tetra pack — cutii de lapte sau suc care arată ca hârtia (acestea trebuie colectate la plastic, NU la hârtie). Atenție să le clătiți înainte.
❌ Nu se reciclează: recipiente cu produse care conțin substanțe chimice (de exemplu, antigel), cutii de produse care conțin îngrășăminte pentru plante sau pesticide (pot conține substanțe periculoase).
♳ 1 PET sau PETE (polietilen tereftalat) -acceptat de majoritatea centrelor de reciclare; nu trebuie reutilizat
♴ 2 HDPE (polietilenă de înaltă densitate) — acceptată de obicei în centrele de reciclare; reutilizabil
♵ 3 PVC (clorură de polivinil) — nu este acceptat de centrele de reciclare și este rareori reciclat; infam/vinovat pentru substanțele chimice toxice pe care le eliberează în timpul ciclului său de viață
♶ 4 LDPE (polietilenă de densitate mică) — nu întotdeauna reciclabilă; reutilizabil
♷ 5 PP (polipropilenă) — reciclabil; reutilizabil
♸ 6 PS (polistiren) — majoritatea centrelor de reciclare nu acceptă polistirenul
♹ 7 Altele — în mod normal nu sunt reciclabile, doar unele centre le acceptă în acest moment;
Cu toate acestea, unele centre reciclează doar anumite tipuri de plastic. Sau doar anumite tipuri de articole (de exemplu, doar sticle din PET, sticle de șampon etc.). Așadar, este indicat să verifici mai întâi la cea mai apropiată unitate de reciclare ce anume reciclează, altfel munca ta va fi în zadar.
STICLA
Sticla poate fi reciclată prin topire la infinit, fără a-și pierde proprietățile. Iar reciclarea costă mai puțin decât producția de sticlă din materii prime, economisind astfel energie.
✔️Se reciclează: borcane (fără capac), produse cosmetice din sticlă, sticle de vin și alte ambalaje din sticlă. Atenție, trebuie să le clătim înainte.
❌ Nu se reciclează: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal, vase rezistente la căldură, ambalaje medicamentoase și cosmetice cu conținut periculos (vopsea, lac de unghii), becuri
Dar cel mai fain lucru despre sticlă este că e foarte ușor să o refolosim. Borcanele pot fi reutilizate în foarte multe moduri. Și nu te îngrijora, sticla este sigură în cazul reutilizării. Pentru a o reutiliza, tot ce trebuie să facem este să o spălăm între utilizări.
Alte lucruri pe care ar trebui să le reciclăm
Uleiul - înfundă și corodează conductele de canalizare. Uleiul poluează apele formând o peliculă pe suprafața acesteia care împiedică oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele de dedesubt. Pentru solul contaminat cu ulei, este nevoie de ani de zile pentru a se regenera și a redeveni fertil.
Putem recicla cartușe și tonere de imprimantă, becuri, neoane, leduri, baterii, telefoane mobile, deșeuri sau articole electrice sau electronice mici sau mari .
Textilele - Producția unei tone de haine consumă de zece ori mai multă energie decât producția unei tone de oțel sau sticlă.
Așadar, înainte de a arunca sau recicla orice articol vestimentar, trebuie să verificăm dacă este posibil să le reparăm. De asemenea poți dona hainele de care știi că nu vei mai avea nevoie. Oricare dintre aceste opțiuni este mai bună decât a le arunca.
Înainte de reciclare, ar trebui să verificăm dacă articolul poate fi reparat în scopul refolosirii sau donat.
Lemnul - este reciclabil atunci cânt nu tratat sau contaminat cu alte substanțe (cum ar fi vopseaua). Prin urmare, lemnul este în general incinerat în fabrici special concepute pentru producția de energie, transformat în cărbune (prin procese termice) sau celuloză.
Simboluri comune ale reciclării
Mai multe detalii despre simboluri, aici.
Bucla Mobius (The Mobius Loop ) înseamnă că produsul etichetat este reciclabil. Cu toate acestea, nu garantează că centrele locale de reciclare vor accepta obiectul sau că produsul este fabricat din materiale reciclate.
Bulina verde (Green Dot) înseamnă că producătorul a avut o contribuție financiară în reciclarea ambalajelor. Aceasta nu simbolizează faptul că articolul este reciclabil.
Simbolul omului ordonat (The tidy man symbol) acționează ca un memento prietenos de a nu face mizerie; nu indică reciclabilitatea produsului etichetat.
Ce este reciclabil în România?
În România, firmele de reciclare reciclează de obicei plasticele marcate cu numerele 1, 2 și 5:
PET
folie de plastic de la baxurile de apă
sticle de șampon/ detergent / balsam (care sunt adesea HDPE și PP)
găletușe de iaurt
lăzi de plastic
Acestea ajung la reciclare. Celelalte materiale plastice, de cele mai multe ori, ajung fie la groapa de gunoi fie la ardere (pentru producție de energie).
Alte obiecte sau materiale care se reciclează sunt:
dozele de aluminu,
hârtie și carton (ex: ambalaje, caiete folosite etc),
deșeuri electrice și electronice (televizoare, mașini de spălat, frigidere etc),
ulei.
Sursa: https://medium.com/earthfluence/ghid-de-reciclare-2020-9f342399c801
Redu!
Refolosește!
Reciclează!
Proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime
Proiectul este derulat în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală a Zonei Pescărești 2014-2020, implementată de FLAG Corabia.
e-mail: primariacorabia@primariacorabia.ro
+40 249 560 703
Str. Cuza Vodă nr 54, Corabia, jud. Olt
© Strategium, 2023