De ce este important să protejăm mediul?
Trebuie să privim mediul înconjurător din orașul Corabia ca pe o mare locuință a tuturor locuitorilor orașului și în care, din când în când, mai primim și oaspeți. Mediul înconjurător nu este doar pădurea, malul Dunării, câmpul, plaja. Este și trotuarul pe care mergem la școală, și strada pe care mergem până în centrul orașului, și parcul. Mediul înconjurător este și curtea noastră, și grădina, și spațiul din fața blocului.
Felul în care arată mediul înconjurător în care trăim ne afectează direct calitatea vieții. Gunoaiele și poluarea ne afectează sănătatea. Faptul că nu e curat pe jos ne afectează mulțumirea generală asupra locului unde trăim și, fără să ne dăm seama, contribuie la o stare generală de nemulțumire care ne afectează viața de zi cu zi.
La scară largă, oamenii au poluat atât de mult planeta încât i-au schimbat comportamentul. S-a schimbat foarte mult clima, lucru care ne afectează din ce în ce mai mult și pe noi. Când ați văzut ultima oară zăpadă până la brâu la noi în oraș? Țineți minte vreun an în care să nu se discute despre secetă?
Faptul că alții aruncă gunoaie pe jos nu trebuie să ne oprească pe noi să nu facem la fel. Vom determina și pe alții să protejeze mediul înconjurător și, cu timpul, vom trăi cu toții într-un loc mai bun.
V-ați gândit vreo dată că banii care sunt cheltuiți pentru adunarea deșeurilor aruncate la întâmplare în orașe ar putea fi folosite pentru școli sau spitale? V-ați gândit că transportul gunoaielor strânse poluează și costă?
Avem la îndemână o soluție simplă pentru a îmbunătăți nivelul general de trai din orașul Corabia: să nu mai aruncăm în spațiile publice gunoaie, să respectăm regulile de gestionare a deșeurilor care sunt în vigoare la nivel local și să colectăm selectiv, acasă, gunoaiele pe care le produce familia noastră. În felul acesta, protejăm mediul în care trăim, îmbunătățim imaginea generală a orașului Corabia și trăim într-un mediu mai sănătos.
Cât de dăunătoare sunt deșeurile pentru mediu?
Poluarea cauzată de deşeuri afectează calitatea tuturor componentelor de mediu, inclusiv sănătatea populaţiei. Este necesară întreprinderea unor măsuri concrete în promovarea unui sistem adecvat de gestionare a deșeurilor, inclusiv promovarea colectării separate a deșeurilor.
În general, ca urmare a lipsei de amenajări şi a exploatării deficitare, depozitele de deșeuri se numără printre obiectivele recunoscute ca generatoare de impact și risc pentru mediu și sănătatea publică. Principalele forme de impact și risc determinate de depozitele de deşeuri orăşeneşti şi industriale, în ordinea în care sunt percepute de populaţie, sunt:
modificări de peisaj și disconfort vizual;
poluarea aerului;
poluarea apelor de suprafaţă;
modificări ale fertilităţii solurilor şi ale compoziţiei biocenozelor pe terenurile învecinate.
Ce soluții avem la îndemână pentru îmbunătățirea mediului din orașul Corabia?
Reciclarea reprezintă operațiunea de valorificare a deșeurilor prin care acestea sunt transformate în produse, materiale sau substanțe noi pentru a-și îndeplini funcția lor inițială sau pentru alte scopuri.
Colectarea selectivă presupune colectarea diferențiată a deșeurilor de ambalaje (pe tipuri de deșeuri sau sortimente de materiale), a deșeurilor menajere sau altor tipuri de deșeuri.
Prin colectarea separată a deșeurilor reciclabile:
• Reducem cantitațile de deșeuri care ajung la depozit;
• Economisim materie primă, energie, bani și timp;
• Protejăm pădurile și aerul curat;
• Reducem poluarea aerului și a apei;
• Câștigăm spațiu de depozitare pentru restul deșeurilor.
Compostarea este un procedeu la îndemână mai ales dacă avem o grădină. Procedeul cel mai simplu presupune săparea unei gropi în care să depozităm materiile organice (ex: crengi, resturi de la bucătărie, iarbă etc) pe care să le acoperim cu pământul pe care l-am scos când am săpat groapa. Se obține astfel, într-un timp scurt, un fertilizant organic ce se numește compost. Datorită faptului că este cel mai bun îngraşământ natural pe care îl putem produce, compostul începe să fie din ce în ce mai des folosit.
Compostul are următoarele avantaje:
este un bun îngrăşământ pentru sol utilizat în agricultură şi horticultură;
se realizează o bună utilizare a nutrienţilor;
creşte porozitatea şi înbunătăţeşte structura solului;
se măreşte capacitatea de reţinere a apei în sol;
se crează un sistem de protecţie pe scară largă împotriva fertilizatorilor artificiali.
Grijă la gunoaie!
aruncăm ambalajele de la dulciuri, băuturi răcoritoare, snacksuri doar la pubelă!
nu depozităm punga de gunoi lângă container!
nu lăsăm containerul de gunoi deschis!
strângem deșeurile care se generează după ce am ieșit cu familia sau prietenii la picnic sau grătar!
depozităm separat hârtia și cartonul, dozele de aluminiu, pet-urile, sticla, și le depozităm în containerele colorate sau le ducem la centrul de recicalre:
Unele obiceiuri se pot schimba ușor. Atenția pentru felul în care gestionăm deșeurile ne aduce în scurt timp un mediu mai bun în care să trăim.
Redu!
Refolosește!
Reciclează!
Proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime
Proiectul este derulat în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală a Zonei Pescărești 2014-2020, implementată de FLAG Corabia.
e-mail: primariacorabia@primariacorabia.ro
+40 249 560 703
Str. Cuza Vodă nr 54, Corabia, jud. Olt
© Strategium, 2023